Inclusief beleid

Met de campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' wil de Vlaamse overheid in de eerste plaats eigen initiatieven die gericht zijn op een genuanceerde beeldvorming, taboedoorbrekende communicatie en inclusie van mensen met dementie en hun naasten stimuleren en faciliteren. Een slagkrachtige manier om dit te bereiken is het bouwen aan een dementievriendelijk beleid in jouw stad of gemeente. Het pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving is niet nieuw, maar meer dan ooit actueel. In 2035 zullen er meer dan 188.000 personen met (jong)dementie zijn. Tel daar de betrokken mantelzorgers en/of familieleden bij en je krijgt pas echt een idee van hoeveel mensen er met dementie te maken hebben. Met de oproep tot actie: ‘Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen’ roepen VVSG, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en de Vlaamse Ouderenraad op tot actie. Niet zonder meer, maar geïnspireerd door de mensen achter de cijfers.

Het resultaat? Een dynamisch doe-boek geïnspireerd en vormgegeven door de input van mensen die dagelijks met (jong)dementie in aanraking komen. Op die manier wordt het heel concreet wat dementievriendelijk werken kan betekenen. De tips, methodieken en goede praktijken die je in de oproep tot actie terugvindt, gaan terug op wat zij belangrijk en betekenisvol vinden. Het opzet is tweevoudig: lokale besturen ondersteunen om dementievriendelijke ambities slagkracht te geven en belanghebbenden iets in handen geven om hun lokaal bestuur (op haar verantwoordelijkheid) aan te spreken. De oproep tot actie is niet voor niets een 'doe-boek'. Het is de bedoeling dat gebruikers er ook effectief mee aan de slag kunnen gaan. Daarom is gekozen voor het format van een interactieve versie. De oproep tot actie zit dus boordevol pop-ups, filmpjes, goede praktijken, methodieken en tips. Benieuwd? Je kan het doe-boek 'Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen' hier downloaden.

Maar we willen ook in de toekomst verder inspireren. Via onze sociale media blijf je op de hoogte van actuele goede praktijken om te bouwen aan inclusieve steden en gemeenten die mensen met dementie en iedereen die voor hen zorgt de plaats geven die ze verdienen: te midden van een warme en begripvolle samenleving en niet in de marge. Check daarom zeker onze Facebook-groep, Twitter-pagina en Instagram-account voor nieuwe initiatieven.