VERBANdoos dementie

VERBANdoos dementie

Woorden die verbinden: een warme oproep voor respectvol taalgebruik bij dementie

Bij de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie omarmen we nuance in de beeldvorming en taalgebruik over dementie. We streven ernaar om altijd met respect en empathie te praten over degenen die leven met dementie en hen omringen.  

In de wereld van taal is er geen absoluut juist of fout, maar de invloed van woorden op iemands levenskwaliteit kan immens zijn. Daarom creëerde de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie duidelijke wegwijzers naar een taalgebruik dat de dagelijkse realiteit van mensen met dementie eer aandoet. Ieder mens is zoveel meer dan zijn of haar aandoening.

Empathische communicatie

De kracht van empathische communicatie wordt echt voelbaar wanneer we de belevingswereld van mensen met dementie centraal plaatsen. Door hen een prominente rol in onze gesprekken en berichtgeving over dit thema te geven, worden onze woorden en beelden realistischer, respectvoller en geloofwaardiger. Een win-win situatie voor iedereen!

Verbandoosjes: woorden die we willen verbannen

In het streven naar een liefdevollere taal rond dementie zijn er enkele termen die we niet meer wensen te gebruiken. Wat je liefst wel en niet kan zeggen, staat op de kaartjes in onze VERBANdoos.  

Dit initiatief wordt gesteund door de Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen.