Sprekende objecten

De Sprekende Objecten-tentoonstelling -vertaald, Talking About Things Exhibition- toont verhalen van mensen met dementie en de objecten waarmee ze zich omringen. De verhalen werden vanuit het hele land ingestuurd, maar ook uit het buitenland. Elk verhaal vertelt wat een bepaald object voor een persoon met dementie betekent en werd in een beeld 'vertaald'.

Naast de aandacht voor goede zorg voor mensen met dementie is het inzoomen op het aangenaam maken en houden van het leven van mensen met dementie een belangrijk actiepunt. ‘Sprekende Objecten’ handelt over de objecten rondom een persoon met dementie die dat leven proberen te veraangenamen. Het belichten van deze objecten -en de verhalen of anekdotes in relatie tot deze objecten- draagt bij aan het verrijken van het beeld van een persoon met dementie en tracht het debat over dat beeld op de mens met dementie te stimuleren.

In april 2022 deden het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en het regionaal Expertisecentrum Dementie MEMO uit Vlaams Brabant samen met LUCA School of Arts een oproep naar verhalen over wat een object voor een persoon met dementie kan betekenen. Zo’n 75 verhalen uit binnen- en buitenland werden door illustratrice Catherine Stones in een beeld vertaald en gehangen in vitrines in het centrum van Leuven. De beelden in de vitrines tonen elementen uit elk verhaal, soms vrij abstract, soms expliciet. Je kan zelf ontdekken wat je van elk verhaal in het beeld herkent. De verhalen en anekdotes komen van dochters, zonen, partners en zorgverleners van mensen met dementie. Het zijn hun stemmen en verhalen die je hoort en leest. 

Deze tentoonstelling was te bezoeken in het centrum van Leuven van 21 september tot en met 12 oktober 2022.

 

Beluister hier de verhalen

Playlist Sprekende Objecten (NL) - audio versies

Playlist Talking About Things (EN) - audio versies

Sprekende Objecten is een project van de LUCA School of Arts, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, het regionaal Expertisecentrum Dementie MEMO, VVSG, en de KULeuven. Met steun van de Vlaamse Regering, Vlaanderen is Zorg en Stad Leuven. Het project Sprekende Objecten is geïnspireerd door een tentoonstellingsmodel door de Enable Foundation ontwikkeld.