Terugblik derde bijeenkomst 'Vlaamse werkgroep van mensen met dementie'

Terugblik derde bijeenkomst 'Vlaamse werkgroep van mensen met dementie'

Op 13 februari vond in Sint-Niklaas de derde bijeenkomst plaats van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’. Het mocht dan wel nationale stakingsdag zijn in België, onze werkgroep staakt nooit. Op de agenda stond onder andere een boeiende babbel over hoe we mensen met dementie en mantelzorgers een centrale rol kunnen geven in het bouwen aan inclusieve steden en gemeenten. Zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen met het normale leven, ondanks de aandoening, moet daarbij voor de werkgroepleden de ambitie zijn. Mensen met dementie zouden zich overal begrepen moeten voelen en gevalideerd moeten worden in wat ze nog kunnen. Of zoals één van de werkgroepleden het verwoordde: “Je bent nog een mens dus je moet zo behandeld worden en overal bij betrokken worden. Wij kunnen nog zoveel meer dan mensen vaak denken. Waarom ons niet gewoon laten blijven meedoen in de sportclub of ons laten meedraaien in het vrijwilligerswerk?”

Tijdens een intense vergadering smeedden we ook plannen voor het komende jaar. Daarin zullen we als werkgroep onder andere bouwen aan een mission statement en de wensen van mensen met dementie en mantelzorgers ook richting beleid en media kenbaar maken. Benieuwd? In maart en april gaan wij alvast boordevol energie en enthousiasme aan de slag om onze ambities waar te maken.

De 'Vlaamse werkgroep van mensen met dementie' is een gezamenlijk initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen