Thuis in Zwanendal

Mijn moeder Rita verhuisde op 89-jarige leeftijd naar een woonzorgcentrum. Lange tijd reageerde ze op naar een bejaardenhuis gaan met over mijn lijk. We hebben een verhuiskaart voor haar gemaakt die ze kon delen met anderen zodat ze niet naar "dat huis voor bejaarden" verhuisde, maar naar de Wingerd verhuisde. Hierdoor aanvaardde ze die nieuwe plek en keek ze er al snel zelfs naar uit.

Om haar zich meer thuis te laten voelen namen we het witgeschilderde smeedijzeren woord 'Zwanendal' mee dat altijd aan de buitenkant van haar huis had gehangen. Het heette zo omdat de streek vroeger in de volksmond 'Zwanenberg' heette en het huis lager lag dan de straat. De Wingerd stond ons toe het boven haar kamerdeur te hangen. Ze herkende het als haar nieuwe thuis. Ze wees er vaak naar en elke keer voelde je dat ze een soort trots en een kleine portie geluk voelde. Ze was er thuis, tot het einde toe.
 

Tip:
Het aankleden van de kamer met voorwerpen van thuis kan helpen om de overstap naar het woonzorgcentrum zo goed mogelijk te laten verlopen.