Al fluisterend in haar sappig dialect

Bij mijn wekelijks bezoek aan een afdeling voor mensen met dementie, leerde ik Francine kennen. Francine is een spraakzame dame en vindt het heel interessant om het over ‘de bloemetjes en de bijtjes’ te hebben. Zo kwam ze me een keer al fluisterend vragen wat ik ‘daar beneden’ tussen mijn benen heb. Of vroeg ze me in haar sappige Genkse dialect wie er allemaal één keer in de maand bloedde.

Wanneer ik dan samen met haar door mijn vakantiefoto’s ging, kon ze dan ook ook niet anders dan het over mijn vriend te hebben. “Ach zo ne schone jong!” Bij het zien van een foto waar hij zijn handen in elkaar gevouwen voor hem laat hangen riep ze uit: “Ochgot, hij heeft hem al vast ze”, vervolgd door een dikke knipoog. Francine beleeft haar puberteit helemaal opnieuw en zulke gesprekken doen haar helemaal opleven. Ik probeer dan mee te gaan in het gesprek, om haar nood tot gesprekken over seksualiteit tegemoet te komen.
 

Tip:
We denken vaak dat dit thema voor de huidige generatie ouderen moeilijk bespreekbaar is, de ervaring leert ons het tegendeel. Durf dus zeker de eerste stap te zetten.