Posters

In september lanceren we voor de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ een reeks nieuwe posters. In opdracht van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen trok fotografe Evy Raes deze keer naar woonzorgcentrum in Antwerpen voor zelfportretten van enkele bewoners. In haar ontmoetingen met personen met dementie vraagt Evy zich steeds af hoe ze naar de wereld kijken. Hoe beïnvloeden de veranderingen in hun hersenen hun waarneming? Ziet de wereld er voor hen anders uit? Wat vinden ze belangrijk in hun omgeving? Haar fotografische ontdekkingstocht gaat verder dan enkel gesprekken en observaties. 

In het eerste gesprek leert Evy de bewoners tijdens een gezellige babbel kennen. Met een tablet maken ze dan van zichzelf een selfie. De dag nadien komt terug met haar professionele camera terug. Soms herkennen ze haar. Voor sommigen is het opnieuw een eerste ontmoeting. 

De foto’s brengen in beeld wat fotografie echt is. Het gaat over een momentopname, waarbij je niet alles onder controle hebt. Met haar camera bracht Evy Leonie, Paul, Irene, Henri en Christiane -mensen met dementie- in beeld. Ze vertelt ons over haar reportage. Wordt vervolgd.