Posters

Een tijd geleden deden we een warme oproep naar schrijftalent voor onze campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ ... met resultaat! We waren overdonderd door de vele tekstjes en gedichten die we mochten ontvangen na de oproep in de Facebook-groep van de campagne. Samen met fotografe Evy Raes maakten we posters waarin we de mooiste teksten hebben verwerkt, gecombineerd met fotocollages van beelden die gemaakt werden door mensen met jongdementie van Dagcentrum De Toren.

Na verschillende contacten met personen met dementie vroeg Evy zich af met welke blik ze naar de wereld kijken. Hoe beïnvloeden de veranderingen in hun hersenen hun waarneming? En ziet de wereld er anders uit voor hen? Maar vooral, wat vinden ze belangrijk in hun omgeving? Haar fotografische ontdekkingstocht gaat verder dan enkele gesprekken en observaties. "Ik kruip ook niet zelf achter de camera, toch niet alleen. Het is een continue wisselwerking van gesprekken, foto’s nemen en het manipuleren van deze beelden. Een foto is hierdoor niet langer een momentopname maar krijgt stap voor stap de tijd om mee te groeien. Hierdoor zijn de persoonlijkheid en de impact van de aandoening verweven in het finale beeld", vertelt Evy.

Het resultaat: vijf gloednieuwe posters met beelden en teksten door de ogen van mensen met dementie. Je kan de posters ook op papieren formaat  bestellen via deze webpagina.

 

Het verhaal van Geert (poster 1)

De avontuurlijke verhalen van Geert nemen je direct mee in zijn wereld. Vooral de positieve dingen om zich heen interesseren hem, zoals de warme lach van een vrouw. Het was al snel duidelijk wat er op de foto moest staan. Een glimlach. Het verknippen van de fotoprint gaf veel weerstand in zijn gevoel. Daarop volgde als snel de vraag of hij dit opnieuw mocht puzzelen. Met veel oog voor detail herstelde hij het beeld. Toch blijft er een subtiele imperfectie die Geert zichtbaar wil maken. 

Je kan de poster hier downloaden in hoge resolutie.

 

Het verhaal van Jean-Luc (poster 2)

Jean-Luc is nieuwsgierig naar de wereld. Hij volgt zelfs nog lessen elektriciteit om nog iets bij te leren. Daarnaast spendeert hij graag tijd in het kijken in boeken, want teksten lezen gaat niet meer. Het fotograferen start met het ordenen en selecteren van de boeken, wel pas na het inkijken van elk exemplaar. Op de fotoprint merkte Jean-Luc dat niet elk boek interessant is. Enkel de boeken die iets persoonlijk vertelden mochten blijven. Aan de top staat de belangrijkste, een herinnering aan het optreden van The Rolling Stones in 1976.

Je kan de poster hier downloaden in hoge resolutie.

 

Het verhaal van Marie (poster 3)

Marie kijkt in stilte naar buiten. Ze ziet de boom in de tuin. Zijn bladeren kleuren door de herfst. Ze voelt zichzelf op dezelfde manier veranderen. Een week later liggen de bladeren op de grond. Ook dit beeld vertelt haar verhaal. Ze verliest zichzelf, net zoals de bladeren die nu op de grond liggen. Beide foto’s vertellen hoe ze zich voelt, dus kiezen kan ze niet. De foto’s bewerken is voor haar ontzettend moeilijk. Uiteindelijk kiest ze voor een eenvoudige actie waardoor beide situaties zichtbaar worden. Een klein gebaar zegt ook veel.

Je kan de poster hier downloaden in hoge resolutie.

 

Het verhaal van Herman (poster 4)

Herman zegt niet veel, maar zijn ogen vertellen alles. In stilte is hij explosief. Tijdens de kleine stappen en stukjes, die ook verloren mogen gaan, ontdekte ik dat hij vroeger een drummer was. Hij verliest zich in het proces. Laat los. En toch lijkt hij harder te geloven dan mezelf dat deze chaos tot een goed einde komt. Bij het tonen van zijn werk aan de anderen valt het licht door het bovenste oog dat eerst verborgen was. Zijn blik zoekt mijn aandacht. Pas nu is zijn kunstwerk af.

Je kan de poster hier downloaden in hoge resolutie.

 

Het verhaal van Ludo (poster 5)

Ludo had zijn zinnen al snel gezet op het fotograferen van wolken. Omdat je daar eindeloos naar kan kijken. Je ziet ook altijd andere vormen, zoals een dromer de wereld elke dag opnieuw ontdekt. Zijn foto in stukken knippen verliep intuïtief. Het puzzelen leverde zoveel mogelijkheden op waarbij elk stukje elke keer opnieuw een andere rol speelde. Uiteindelijk ontdekte hij de vorm van de berg in Zwitserland, waar hij zo graag gaat wandelen. De wolken zijn niet meer. Ze zijn nu sneeuw.

Je kan de poster hier downloaden in hoge resolutie.