Bernard Gabriëls

'Ik wil dat er gesproken wordt mét de persoon met dementie, niet óver de persoon, en altijd met respect en waardigheid. Alleen zo kunnen we leren hoe we beter met hen kunnen omgaan in het dagelijkse leven.'

Woonplaats

Assebroek-Brugge  

Mijn persoonlijke ervaring met dementie

Mijn echtgenote, die recent overleden is, had de ziekte van Alzheimer. Ik heb 11 jaar voor haar gezorgd, tot op het einde.

Wat voor mij een juist en volledig beeld van dementie is

Dementie is een heel erge ziekte, het is een aftakeling. Maar zeker in het begin, wanneer de diagnose gesteld wordt, is er nog veel mogelijk. Vandaar dat het ook belangrijk is de diagnose zo vroeg mogelijk juist te stellen. De eerste 5 jaar nadat we wisten dat mijn vrouw dementie had, hebben we nog kunnen genieten van uitstapjes, fietstochten en concerten. Een positieve houding om met dementie om te gaan, houdt voor mij drie dingen in: aanvaarden, zelfzorg en humor.

Waarom ik de boodschap 'Vergeet dementie, onthou mens' mee wil uitdragen

Ik vind het belangrijk om een juist en positief beeld uit te dragen van hoe een persoon met dementie een evolutie doormaakt. En ik wil er mee voor zorgen dat de mantelzorger eraan denkt ook goed voor zichzelf te zorgen. Tot slot wil ik dat er gesproken wordt mét de persoon met dementie, niet óver de persoon, en altijd met respect en waardigheid . Alleen zo kunnen we leren hoe we beter met hen kunnen omgaan in het dagelijkse leven.

Je kan mij contacteren voor:

  • Interview met lokale pers
  • Interview met (info)bladen van verenigingen
  • Deelname aan panelgesprekken/praatavond/debatavond
  • Persoonlijke getuigenis op een infoavond

Ik beperk me bij voorkeur tot regio Brugge, en bij uitbreiding de provincie West-Vlaanderen.

Wil je hun hulp inroepen voor een interview, een voorwoord, een foto of een debatavond? Vul dan dit aanvraagformulier in.

Meer ambassadeurs en getuigen

Pol Goossen
Ambassadeur

Pol Goossen

Kristien Steels
Ambassadeur

Kristien Steels